На Московската борса курсът на еврото прехвърли 100 рубли, макар и за кратко, след което се върна на около 90, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Преди това, в началото на днешната търговия, курсът на еврото спадна с 6,42 рубли до 72,45 рубли.

Курсът на долара при откриването също се понижи - с 6,28 рубли до 58,15 рубли, но към 14.00 часа московско време щатската валута спря спада и дори достигна 80 рубли. В последствие обаче курсовете консолидираха около 72.5 рубли.

Резкият спад на курса на рублата е „критична ситуация” и Руската централна банка скоро ще вземе допълнителни мерки, заяви първият заместник-председател на банката Сергей Швецов, цитиран от АФП.

Ситуацията е критична. Само допреди една година, дори и в най-лошите си кошмари, не бихме могли да си представим такова нещо”, допълни той.

Вчера Руската централна банка рязко повиши основния си лихвен процент от 10,5 на 17 процента в опит да подкрепи рублата.

Според ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина отслабването на курса на рублата се дължи най-вече на външни фактори. Решението на централната банка да повиши лихвата с 6,5 пункта има за цел да ограничи негативния ефект от отслабването на рублата, обясни тя.

Повишаването на лихвите на РЦБ ще доведе до повишаване на лихвите по депозитите в банките и това ще засили привлекателността на депозитите в рубли за населението, подчерта Набиулина.

Руската централна банка от началото месеца се намесва почти ежедневно в подкрепа на рублата, похарчвайки общо 5,9 милиарда долара, но неуспешно. С увеличаване на основния си лихвен процент на 17 процента, което е тройно повече от равнището му в началото на годината (5,5 процента), Руската централна банка се надява да овладее обезценяването на рублата, както и породената от него инфлация, за която се очаква да достигне 11,5 процента на годишна база.

Индексът РТС на Московската борса потъна с 10 процента заради новия спад на рублата, отбелязва АФП.

В тази обстановка премиерът Дмитрий Медведев беше принуден да свика спешно съвещание във връзка с икономическата ситуация и състоянието на финансовите пазари, предаде БНР.

Основните причини за срива на руската валута са санкциите наложени срещу Русия и падането на цената на петрола. Днес цената за барел петрол сорт Брент падна под 60 долара за първи път от пет години.


Лавров: Русия ще оцелее и ще е по-силна


На фона на това министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че санкциите на западните страни няма да доведат до срив в икономиката на страната, предаде Газета ру, цитирана от "Фокус".

Русия не само ще оцелее, но и ще стане много по-силна”, каза той, като подчерта, че санкциите не са инструмент на сериозната политика, а знак за раздразнения на западните държави от действията на Русия.

Разбира се, че санкциите носят вреди, но аз не вярвам, че те биха могли да помогнат на ЕС. САЩ поискаха от ЕС да въведе санкции. Честно казано, мисля, че трябва да преоценим независимостта на ЕС”, добави Лавров.

Той заяви още, че има „много сериозни причини” да вярва, че американските власти искат да навредят на руската икономика, за да сменят властта в страната.

Ако се вгледате в Конгреса, 80% от членовете му никога не са излизали от САЩ, затова аз не съм изненадан от русофобията в Конгреса”, коментира външният министър.