По повод думите на Кирил, че е огорчен, защото у нас се отдава почит и на други народи за освобождението, освен на Русия, тя подчерта, че българският народ изпитва нужната признателност към Русия.

"Но не е приятно да се държи такъв тон, в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както винаги сме благодарили на Русия, да сме благодарни на всички други страни, които са допринесли за българското Освобождение. Избори има в Русия, особената интензивност предполагам е свързана с това. Ние не сме дали малко на Русия, дали сме им азбуката, а не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия", каза още Захариева пред БНТ тази сутрин.

По думите й е задължително, както винаги сме благодарили на Русия, така да благодарим и на хилядите жертви на други държави. Но министърът изтъкна, че Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите.

"България и Русия винаги са се стремели да имат равностойни и прагматични отношения. Историческите връзки са налице и никой не ги отрича. За 2017 г. има голям ръст на стокообмена между двете държави, така че диалогът се развива добре, но стратегическият избор на България е членство в ЕС", подчерта Захариева.

И уточни, че няма дати за среща на държавно ниво между премиера Борисов и президента Путин.

НА ФОКУС: Радев критикува Русия, Решетников - България >>

По повод исканата от ГЕРБ стенограма на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх, Захариева, която е бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев обясни, че изготвянето на стенограма или протокол при срещите е в различен вид. От пресслужбата на държавния глава вече обявиха, че разговорът му с Кирил не е записван.

Външният министър коментира и скорошното изказване на Реджеп Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „духовните граждани“ на Турция.

"Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива, каквито са. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По добре е да се въздържаме от такива неща.
Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор, така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна", каза Захариева.

Тя припомни, че и български политици са правили подобни изявления.

Още вчера Външно министерство излезе с позиция за думите на Ердоган, в която се казва, че границите не подлежат на преразглеждане.


Симеонов заподозря едновременен натиск от Русия и Турция