Публикацията на американския всекидневник с автори Джо Паркинсън и Георги Кънчев е озаглавена "Документ: Русия използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори".

Ставало дума за около 30-странчен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.

Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати.

Партията също така трябвало да акцентира върху теми, които са в съгласие с политиката на Кремъл - сваляне на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и окуражаване на Брекзит.

Авторите на "Уолстрийт джърнъл" твърдят, че не са открили за коментар на въпросната стратегия нито БСП, нито българското външно министерство.

Приведен е обаче коментар на бившия шеф на руското външно разузнаване, а после ръководител на руския "Институт за стратегически изследвания" ген. Леонид Решетников. Според него цитираният документ е измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия.

"Решетников - добавя американският вестник - стана известен със своя среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото на миналата година, на която се твърди, че е обсъждана кандидатурата на левицата за президент."