Подписаният на 24 ноември 2014 г. в Сочи т.нар. Договор за съюзнически отношения и стратегическо партньорство между Руската федерация и самопровъзгласилата се република Абхазия поставя под заплаха сигурността в региона и ще се отрази негативно върху усилията за стабилизиране на тази конфликтна зона от Кавказския регион.

Това се казва в изявление на говорителя на МВнР, изпратено до медиите от пресцентъра на Министерството.

НАТО, Вашингтон и ЕС осъдиха споразумението на Русия с Абхазия.

Договорът нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия, противоречи на принципите на международното право и на поетите от Москва международни ангажименти, в т.ч. подписаното на 12 август 2008 г. Споразумение с Грузия, както и подписаното на 8 септември 2008 г.
Споразумение за мерките за неговото изпълнение, се посочва в изявлението на говорителя на МВнР.

България многократно е изразявала пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите граници. Няма промяна в позицията ни по Южна Осетия и Абхазия - България не е признала новите квазидържавни образувания, както и резултатите от проведените преди две години избори и не поддържа преки контакти с тяхното политическо ръководство, се отбелязва в документа.

Решението на конфликтите в Грузия, и като цяло в Кавказ, може да се постигне само по мирен път. Подкрепяме диалога в рамките на Женевската група и считаме, че неупотребата на сила е в основата на урегулирането на конфликта, заявява говорителят на МВнР.