В Деня на Русия той призова "да се събират камъните", които са се отцепили - четвърт век след като "съветската скала се пропука за първи път", предаде РИА
Новости, цитирана от БТА.

На 12 юни 1990 г. беше приета Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Преди Русия такива декларации приеха трите балтийски републики, Грузия и Азербайджан, а след нея всички останали съветски републики. Процесът влезе в историята като "парад на суверенитетите".
Декларацията предшестваше провъзгласяването на независимостта, придобита през декември 1991 година с разпадането на Съветския съюз, припомня Франс прес.

Отбелязван оттогава, националният празник беше преименуван през 2002 г. в Ден на Русия след идването на власт на Владимир Путин, който нарече изчезването на СССР най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век.

"Преди 24 г. в съветската скала се появи първата пукнатина. След това се изсипа дъжд от камъни. Кой да знае тогава, че ще се сипят четвърт век. Време е обаче да се събират камъните", написа Рогозин в  микроблога си в Twitter.

Рогозин, известен с националистическите си възгледи, отговаря за военно-промишления комплекс на Русия и е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС, забраняващи му престой на техните територии, припомня Франс прес.

Владимир Путин отбеляза националния празник на Русия с церемония в Кремъл за връчване на медали. В словото си той подчерта, че Денят на Русия, независимо от това, че е сравнително нов празник, заема важно място в живота на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Все по-дълбоко разбираме неговото значение не само заради демократичните промени, които са настъпили в историята на Русия, но и оценяваме целия многовековен път на развитие на страната", заяви президентът.

Путин не пропусна и темата за Крим: 

"Крим беше присъединен мирно, по волята на народа, в съответствие с международното право. Или както нашият народ казва, Крим беше присъединен заради съвестта, справедливостта и истината".