Това е наредил премиерът Бойко Борисов на външния министър Даниел Митов за срещата в Сочи.

Министър Даниел Митов е на среща на външните министри на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи и в рамките на форума ще има двустранна среща с руския си колега Сергей Лавров.

"Задачата, която съм му поставил, е да нормализира, ако е възможно, разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях, и превръщането ни в най-голям враг на Балканите за Русия", коментира Бойко Борисов относно мандата на Митов в Сочи.

Знаете, президентът Путин, премиерът Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, обикалят ни, създава се едно излишно напрежение, което не искаме, добави той.

По думите на премиера българската политика е такава, че да е балансирана с всички.

Борисов посочи, че България има да решава въпроси с Русия по енергийни проекти, облекчаване на визовия режим, санкциите. Тази година санкциите няма да паднат, но за догодина се надявам да се облекчат поне в сферата на селското стопанство, защото там търпим много загуби към момента, коментира премиерът.
ЕС удължи антируските санкции до края на януари 2017 г. Вече са факт и руските контрасанкции.

По повод съвета на лидера на АБВ Георги Първанов да поиска среща с Путин, Борисов коментира, че срещите между президент и премиер по принцип са протоколни. Нивата са президент - президент, премиер - премиер, уточни той. В този смисъл съм доста по-ниско като ниво от президента Путин, за да поискам аз среща с него, аз имам работа с техния премиер, добави Борисов.

Той отбеляза, че такива срещи се правят, когато има какво да се договори или да се предложи. Доволен съм, че най-сетне руската страна разбра, че европейската позиция и българската позиция са едно и също, добави той.

От последните изказвания на президента Путин и на всички останали става ясно, че те вече съзнават, че Европа е тази, която трябва да вземе решението, а ние като част от Европа ще бъдем солидарни с нея, каза Борисов.

Според него газовият хъб може да мине заедно в един пакет със "Северен поток" 2. В отговор на въпрос премиерът отново коментира двойните стандарти в ЕС. "Не може да кажеш, че "Южен поток" е лошо за Европа, а "Северен поток" 1 и 2 са хубаво за Европа", каза той.