Това заяви руският президент Владимир Путин на тържествен прием по случай 15-годишнината от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Путин допълни и че двете страни задълбочават координацията на силовите си ведомства, включително по въпросите за противодействие на тероризма.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е поставил юридическата основа на стратегическия и партньорския характер на отношенията между Русия и Китай, "отношения от нов вид, основани на взаимно уважение, приятелство и отчитане интересите на другия, които отговарят на ключовите интереси на нашите народи, на задачите за дългосрочно развитие на двете страни и служат като важен фактор за глобалната и регионалната стабилност и сигурност", уточни Путин.

Укрепване на световната стратегическа стабилност

Руският президент Владимир Путин и неговият китайски колеги Си Цзинпин подписаха руско-китайско съвместно изявление за укрепване на световната стратегическа стабилност, предаде ТАСС.

Русия и Китай се обявяват за политическо разрешаване на международните проблеми и срещу използването на сила и санкции.

Това заяви президентът на Китайската народна република Си Цзинпин на съвместен брифинг след разговорите си със своя колега Владимир Путин.

"Ние винаги сме се обявявали за политическо разрешаване на междудържавните спорове и актуалните регионални проблеми чрез приятелски консултации и мирни преговори, срещу използването на силата и заплахите със сила, срещу лесното налагане на санкции и заплахите за тяхното използване, срещу едностранната политика и използването на едностранни действия без съгласието на заинтересованите страни", каза китайският лидер.

Той подчерта, че Китай и Русия и занапред ще полагат усилия за формирането на международни отношения от нов тип – основаващи се на принципите на сътрудничеството и взаимната изгода.