Ненапразни бяха предупрежденията на руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, че отговорът на Кремъл на санкционната война срещу Русия ще бъде отказът от долара.

САЩ засилват натиска върху Китай, като въвеждат ограничителни мерки върху вноса на стоманена продукция, а с Русия водят истинска война на санкции.

В отговор Москва и Пекин възнамеряват скоро да се откажат от доларовата система в търговията помежду си, очаква се към тях да се присъединят и останалите държави от БРИКС, пише руското издание eer.ru, цитирано от Епицентър.

Изявлението на Сергей Рябков прозвуча не случайно преди срещата на страните от БРИКС, която се проведе от 1 до 3 август. Както стана известно, в кулоарите са се водили интензивни разговори за създаването на нова валутна система, твърди изданието.

Първа стъпка – Русия и Китай вече са готови да прехвърлят 50% от плащанията помежду си в националните си валути, а това е доста солидна сума, която ще достигне 100 милиарда долара към 2020 г.

Втора стъпка – създаването на нова банка, която да стане алтернатива на Световната банка, която напълно се подчинява на Вашингтон.

Трета стъпка - създаването на нова система за разплащане, аналогична на SWIFT. В Русия вече преминаха на собствена система. Ред е на страните от БРИКС.

Така че заявленията за отказ от долара не са напразни заплахи, скоро ще станем свидетели на това, как доларът ще престане да властва на световната икономическа арена, коментира изданието.