Руски бомбардировачи Ту-22М3 и Су-34 нанесоха днес въздушен удар по терористи в Сирия, след като излетяха от летището "Хамадан" в Иран. Това съобщи пред журналисти представител на министерството на отбраната в Москва, цитиран от ТАСС и БТА.

Базирани на иранското летище "Хамадан" стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и бомбардировачи Су-24 излетяха с пълен бомбен товар и нанесоха групов въздушен удар по обекти на терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" в провинциите Алепо, Дейр аз Зур и Идлиб, уточни министерството.

Техеран и Москва споделят съоръжения в борбата с тероризма, каза днес шефът на Съвета за национална сигурност на Иран, след като Русия потвърди, че нейни стратегически бомбардировачи, базирани в Иран, са нанесли удари в Сирия.

„Иранско-руското сътрудничество в борбата срещу тероризма в Сирия е със стратегически характер и ние споделяме своя потенциал и съоръжения в тази сфера“, заяви Али Шамкани, цитиран от Ройтерс и агенция "Фокус".

Бомбардировачите са унищожили пет големи склада с оръжия, боеприпаси и горива, три командни пункта, лагери за обучение на терористи и голям брой бойци от групировките, добави военното ведомство.

Бомбардировачите бяха прикривани от изтребители Су-30СМ и Су-35, излетели от базата "Хмеймим" в Сирия. Всички самолети се върнаха в базите си.

По-рано днес за пристигането на руски самолети в база "Хамадан" съобщи телевизия "Россия 24". Руската авиация за пръв път използва иранско летище за операции в Сирия, отбелязва ТАСС.

Ще има ли съюз Русия - САЩ?

Русия и САЩ може да формират военен съюз за извършване на съвместни операции в Сирия, пишат британските вестници "Дейли телеграф" и "Гардиън".
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Москва и Вашингтон са близо до започване на общи военни действия срещу бойците в Алепо.

Сраженията за контрол върху разделения сирийски град се засилват през последните седмици, в които бунтовниците постигат успехи срещу правителствените сили.

От Държавния департамент на САЩ заявиха, че са запознати с разпространените в медиите изказвания на Шойгу, но нямат какво да обявят в момента.

Има информация, че Вашингтон предлага на Москва военен съюз срещу групировки, които и двете страни определиха като терористични миналия месец. Предлаганата сделка, очертана в документ, изтекъл в американския в. "Вашингтон пост, предвижда САЩ и Русия да действат заедно срещу групировката "Ислямска държава", както и срещу джихадистите от съюзената с Ал Каида "Джебхат ан нусра", които водят ожесточени боеве със сирийските правителствени сили.
Предложенията са противоречиви, защото някогашните врагове от Студената война в момента подкрепят противоположни страни в конфликта в Сирия.

"Джебхат ан нусра" прекъсна връзките си с Ал Каида и се преименува на "Джебхат фатах аш Шам" в края на юли, очевидно опитвайки се да си изгради нов образ с цел да отклони американския и руския натиск. Групировката играе важна роля в ожесточаващата се битка за Алепо, който е крепост на бунта срещу сирийския президент Башар Асад от началото на войната през 2011 г., отбелязва "Дейли телеграф".

Обвинения от правозащитници

Междувременно правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обвини въоръжените сили на сирийския режим и техните руски съюзници, че използват "запалителни оръжия", които нанасят изгаряния на техните жертви и подпалват пожари в контролираните от бунтовниците райони с гражданско население в северна и северозападна Сирия, предаде ДПА.

"Запалителни оръжия са били използвани най-малко 18 пъти през последните шест седмици. Те включват нападения срещу контролирани от опозиционните сили райони в градовете Алепо и Идлиб на 7 август", отбелязва организацията.