Това предаде късно в понеделник агенция Ройтерс, като се позова на изявление на руската "Внешекономбанк".

В информацията, цитирана и от БТА, се уточнява, че разговорите на изпълнителни директори на банката с Къшнър са били през декември 2016 година.

Разкритието идва в период, когато евентуалните връзки на хора на Тръмп с Русия, вече трайно са централна интрига във вътрешната политика в САЩ.

Сред най-новите й развития е, че 23 личности в страната настояха за съдебно разследване - все поради "руска следа" против Джеф Сешънс, министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ.

По-рано 36-годишният Къшнър, който е женен за дъщерята на Тръмп - Иванка, прие доброволно да отговори на въпроси пред Комисията по разузнаването към Сената, разследваща дали Русия се е месила в изборите миналата година.

В такъв момент беше изпратено по електронна поща писмено изявление на руската банка, в което по-специално се казва:

"Като част от подготовката на нова стратегия, изпълнителни директори на "Внешекономбанк" са се срещали многократно през 2016 г. с представители на водещи финансови институции в Европа, Азия и Америка".

В него се отбелязва, че са осъществени срещи с редица представители на най-големите банки и бизнес представителства в САЩ, включително с Джаред Къшнър, ръководител на компаниите Къшнър.

Къшнър още не е коментирал това изявление, посочва Ройтерс. А "Внешекономбанк" отказа да уточни къде и кога са се състояли срещите.

Официални американски представители потвърдиха, че Къшнър е участвал през декември в среща с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, на която е присъствал и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп - Майкъл Флин. Руските контакти на Флин станаха повод за уволнението му след 20-ина дни на поста.

По-късно през декември Къшнър се е срещнал с изпълнителния директор на "Внешекономбанк" Сергей Горков. Говорител на Белия дом потвърди тези срещи, посочва Ройтерс.

Белият дом отбеляза, че през цялата президентска кампания и през преходния период Джаред Къшнър е служил като основно лице за контактите с чужди правителства и техни представители.