Агенцията добавя, че Москва иска да изгради такива системи и с други бивши съветски републики, за да противодейства на американския ракетен щит в Европа.

Договорът беше одобрен със 102 срещу 8 гласа. Той ще позволи на бившата съветска република "да подобри противоракетната си отбрана чрез допълнителни руски ресурси", обясни в парламента Ара Назарян, зам.-министър на отбраната.

Армения и Азербайджан си оспорват сепаратисткия регион Нагорни Карабах, където през април се водиха сражения. Сега Армения ще може да използва руски самолети и изтребители, за да се отбранява, уточни Назарян.

По споразумението, подписано в Москва в края на декември за срок от 5 години, ръководството на общите сили ще бъде поверено на Русия. Но някои системи за противовъздушна отбрана ще бъдат контролирани от арменски военни.

"Споразумението не би трябвало да предизвиква притеснения, защото предвижда арменските сили да запазят автономия и да се подчиняват на арменско командване", увери Назарян.

Решението обаче беше подложено на остри критики от опозицията.

"Това е опит да се предаде остатъкът от арменския суверенитет на чужда държава, която продаде модерни нападателни оръжия на Азербайджан", се казва в изявление на опозиционната партия "Наследство".

Русия е основен доставчик на оръжие както за Азербайджан, така и за Армения, но сключи военен съюз с Ереван, припомня АФП.

В началото на юни Москва обяви намерение да създаде съвместна система за противоракетна отбрана в бившите съветски републики, членове на Организацията на договора за колективна сигурност.

Тези страни са Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. До момента Русия е сключила споразумения за ПРО с Минск и Астана.