Само през изминалата година в Русия са били убити 57 журналисти, подчерта на пресконференцията и председателят на Московското бюро по човешките права Александър Брод, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Той допълни, че в повечето случаи е известно кой е бил физическият убиец и кой - поръчителят на убийствата.
"Професията на журналистите, както и човешкият живот днес действително се обезценяват", каза Брод.

Участниците в пресконференцията попитаха задочно руските власти какво правят за разкриването на убийствата на емблематични журналисти като Анна Политковская. На пресконференцията беше посочено, че е прекратено и разследването за нападението на главния редактор на "Химкинская правда" Михаил Бекетов, който от дълго време е в болница в тежко състояние. Вместо да бъдат намерени и осъдени неговите нападатели, Бекетов е бил осъден да заплати глоба от 5000 рубли за обиди към на кмета на град Химки.

В последно време в Русия зачестиха нападенията над журналисти. На 6 ноември беше пребит журналистът Олег Кашин от независимия руски всекидневник "Комерсант". Сега той се намира в изкуствена кома заради тежките си травми, нанесени му от двама неизвестни нападатели. Веднага след тази атака руският президент Дмитрий Медведед се зарече, че това престъпление ще бъде разкрито.

48 часа по-късно бе нападнат от двама души и журналистът Анатолий Адамчук от регионалния вестник "Жуковские вести", кръстен на името на московско предградие. Сега той се намира в болница с черепна травма и комоцио.
Адамчук на няколко пъти публикува статии, критикуващи проект на местните власти за изсичането на Жуковската гора заради магистрала, която ще води до летище, на което всяка година се провежда престижен авиосалон.

Днес милицията на Московския регион обаче обяви, че Адамчук сам е инсценирал нападението срещу него. Според властите признания в тази насока са направили двама юноши, на които Адамчук платил 1000 рубли (23 евро), за да инсценират атаката.
Засега журналистът отрича тези твърдения. В сайт той написа, че вчера е бил разпитван в болницата и милиционерите са му казали, че се съмняват, че е инсценирал нападението.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази безпокойството си по повод на атаките срещу журналисти, предаде Франс прес., цитирана от БТА. Той обаче приветства бързата реакция на Медведев след нападението срещу журналиста Кашин. Според Ягланд нападенията срещу журналисти са удар по свободата на словото в Русия.