Напрегната е обстановката и в северната част на град Латакия, коментира още той, казвайки, че въпреки частичното изтегляне на руските войни от Сирия, останалият личен състав и бойна авиация може да се справи с режима на нарушения на примирие, както и с терористите, предаде БТА.

Ръководството на руската военна база Хмеймим близо до сирийския град Латакия смята, че има повод за загриженост заради ситуацията край Алепо, където се водят ожесточени боеве между представителите на радикалната терористична групировка Джебхат Ан-Нусра и сирийските правителствени части.

Днес руската бойна авиация край базата в Латакия получи сигнал от Центъра за спазване на примирието за нарушение от страна на Джебхат Ан-Нусра и ИДИЛ в Източна Сирия в градовете Рака и Деир аз-Зор, които са смятани за опорни центрове на радикалните групировки. Вследствие на това на групата от международни журналисти, работещи в Москва и намиращи се тези дни в Сирия, беше демонстрирано как руската бойна авиация атакува двата града в Източна Сирия, където нанесоха близо 90 удара.

Лавров: Асад не е съюзник за нас

Сирийският президент Башар Асад не е съюзник за Русия в такава степен, в каквато е Турция за САЩ, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА Новости, цитирано от Ройтерс.

"Асад не е съюзник за нас. Да, ние го подкрепяме в борбата с тероризма и за запазване на сирийската държава", каза Лавров. "Но той не е съюзник в смисъла, в който Турция е съюзник за САЩ", заяви руският външен министър.

По думите му Русия смята, че сирийските мирни преговори в Женева ще се възобновят този месец, но още не са налице подходящите условия за преки преговори заради "капризите" на опозиционния Висш комитет за преговорите и други страни, включително Турция.

Според него в близките седмици може да бъде свикана среща на Международната група за подкрепа на Сирия.

Той каза, че САЩ са искали да включат позиции, контролирани от групировката "Джебхат Ан-Нусра", в примирието в сирийския град Алепо, но това е било отхвърлено като неприемливо.

"Това ни кара да мислим . . . че някой иска да използва американците с цел да бъде спряно нанасянето на удари срещу " Ан-Нусра", заяви Лавров.

По думите му Турция и Саудитска Арабия едва ли ще започнат сухопътни операции в Сирия, при положение че там има руски военновъздушни сили.