Документи на групировката "Ислямска държава", попаднали в силите за сигурност на Афганистан, показват, че радикалната организация се намира в състояние на война с фундаменталисткото военно движение „Талибан“, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

"Получих писма, в които „Ислямска държава“ и талибаните обявяват помежду си „джихад", заяви представителят на регионалното управление на МВР в южната провинция Хелманд Наби Жан Мулахил.

Групировката ИД създава заплаха и за Русия

Групировката "Ислямска държава" дойде в Централна Азия, създавайки ново огнище на заплаха край южните граници на ОНД, пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Според експерти на "Комерсант", навлизането на бойци от ИД в Афганистан може коренно да промени ситуацията в Централна Азия.

Доскоро се смяташе, че страните в афганистанския конфликт са две - централната власт в Кабул и талибаните. "Третата сила" - ИД, не е от вчера в Афганистан, "но предишният президент Хамид Карзай упорито отричаше съществуването й", коментира политологът Иван Сафранчук.

"Проникването на ИД от Ирак и Сирия в Афганистан създава единна дъга на нестабилност в Близкия изток и Централна Азия", заявява колегата му Владимир Сотников.

Теоретично погледнато, проектът на талибаните и проектът на ИД в Афганистан трябва не да се конкурират, а да се допълват. На практика обаче засега координация няма.

Преобразуването на талибанския проект в Афганистан и Пакистан в глобален проект под егидата на ИД носи принципно нова заплаха както за Русия, така и за партньорите й в Организацията на Договора за колективна сигурност - ОДКС. Глобалният терористичен интернационал наближава границите на ОНД, предупреждава "Комерсант".