Русия настоява, че е необходимо решението на Арбитражния съд в Женева да бъде изпълнено в най-скоро време и България да погаси дълга си от 620 милиона евро за АЕЦ "Белене".

Москва очаква от страната ни да изпрати информация за сроковете за изплащане на парите за проекта. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом" след срещата на нейни представители с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предаде руската агенция РИА "Новости", цитирана от БНР:

"Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Русия очаква България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се подчертава в съобщението.

Появата му е само ден след като в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпросите, свързани с изпълнението на решението на съда по проекта за АЕЦ "Белене".

Руските медии припомнят, че по време на срещата е бил обсъден по-нататъшния ход на осъществяването му за компенсиране на руската компания "Атомстройекспорт" във връзка с прекратеното строителство на централата.

Томислав Дончев: Фирмите нямат пари

България трябва да си плати за руските реактори, а енергийните дружества нямат пари, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

"Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите", призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит.

Според вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.