Парите са били поискани от 83-годишния мъж в „помощ на полицията за борба с телефонните измамници“, предаде БГНЕС.

На телефона на пострадалия се е обадил мъж, който се е представил като майор от полицията, и е поискал пари за борба с телефонните измами.

Първоначално пенсионерът се е усъмнил и на свой ред е позвънил на 112. Измамниците обаче оставили линията отворена и веднага женски глас се  обадил уж от спешния телефон, потвърждавайки, че такъв майор действително съществува.

Измамниците отново позвънили на пенсионера и поискали да изтегли спестяванията си от 21 000 лв. Те дори го предупредили, ако в банката му откажат тегленето, да ги убеди, че парите му трябват за имотна сделка.

След това го накарали да остави пакета с банкнотите в кошче за кучешки отпадъци на бул.“Цар Освободител“ и да бяга бързо оттам, защото „ще има стрелба“. Пенсионерът изпълнил указанията и едва по-късно вечерта разбрал, че е бил измамен.

От полицията коментираха, че телефонните измами си остават престъпленията, които се разкриват най-трудно.

За 2015 г. са разкрити едва 10%. Въпреки превантивната дейност от служителите на реда, има извършени 115 измами за обща сума от над 290 000 лв.

"Много трудно стигаме до самите извършители, по-често залавяме „мулета“. Измамниците ползват много сложни схеми, с по няколко човека. Жертвите се поддават много бързо, след това се притесняват да споделят какво се е случило с близките си, а докато стигнат жалбите до нас, минава време", обясни зам.-директорът на ОД на МВР-Русе Илиян Енчев.

Банките понякога оказват съдействие, като предупреждават за теглене на големи суми от пенсионери, и така има предотвратени измами.