Ченалова и съпругът й д-р Красимир Хаджигеоргиев заявяват това в общо интервю пред сайта "Биволъ", който разпространи скандалните записи по аферата, вече известна като "Яневагейт". В разговорите участват именно Янева и Ченалова по повод делото "Червеи" срещу първата.

Ченалова, на която преди дни беше повдигнато второ обвинение - по делото "Соло", и заяви, че причината е, че е подала сигнал до европейски институции срещу политически фигури и Цацаров, разкрива как Янева е опитала да я подкупи, за да си мълчи за разговорите, които твърди, че не помни да е водила.

"Тя ме предупреди да внимавам какво ще говоря и да не заставам срещу главния прокурор, защото ще имам неприятности. Предложи ми и пари. Съпругът й също“, казва Ченалова, която преди няколко дни беше и дисциплинарно уволнена.

Тя и съпругът й разказват как Владимира Янева и нейният мъж Илия Манолев са ги посетили в дома им през април. Това се случило, след като Ченалова се прибирала от ареста, където беше по обвинението по делото "Белведере".

Янева й отишла на гости без да е канена, придружавана от мъжа си и едното им дете.

"В присъствието на много хора (Янева) заяви, че знае, че не искам да говоря с нея, знае, че я мразя, но иска 10 минути, в които 10 минути ме предупреди, тъй като на следващия ден, аз трябваше да говоря в медиите, имаше такива изтекли анонси, да внимавам какво ще говоря и да не заставам срещу главния прокурор, защото ще имам неприятности. Предупреди ме, че може би ще бъде извършена проверка на имуществото ми, на което аз отговорих, че нямам никакви притеснения", казва още Ченалова.

Съпругът й допълва как в същото време мъжът на Янева го поканил да отидат в другата стая. Помислил си, че най-вероятно той не иска да слуша такива неща.

"Но там той ми предложи едни пари, които "най-вероятно щели да ми бъдат необходими в момента". Това бяха две пачки. Това нещо направо ми развали... то дори не беше настроението, защото аз нямах настроение тогава, но толкова неприятно ми стана, че съм някакъв човек, който може да ме купуват, да ме разменят. В края на краищата аз съм лекар, не съм първа младост, имам достатъчно опит в тоя живот. Никога не съм искал да имам взаимоотношения с някого на такива принципи", разказва и д-р Хаджигеоргиев.

ЕК: Замесените да бъдат изключени 

Междувременно Mediapool съобщи, че на свое запитване е получила следното изявление от официален източник от Европейската комисия, в което се казва:

"Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

От Брюксел добавят, че са запознати с призивите, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване.

"Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения, свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици. Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях", пишат от ЕК.

Това породи коментари, че от комисията искат отстраняването на Цацаров.

По-късно обаче ЕК категорично отрече. В отговор на въпрос на БТА дали настоява за оттеглянето на главния прокурор, отговорът беше: "Разбира се, че не". Медийните съобщения са "просто погрешни", допълниха оттам.

"Независимостта на съдебната система на всяка страна е в основата на демократичното общество. Не е работа на ЕК да влиза в разговори как държавите от ЕС да осигурят независимостта на разследванията на отделни случаи. Важното за нас е независимостта на съдебния процес, наблюдаваме този въпрос редовно и структурирано чрез механизма за сътрудничество и проверка", се казва още в изявлението им.

От Брюксел уточняват, че следващият доклад по механизма ще бъде представен в началото на идната година.