Пред bTV тя коментира, че знае определени тайни, които могат да застрашат хора, извършвали незаконосъобразни действия.

Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен, започнаха и атаките, каза съдия Румяна Ченалова пред Нова тв.

Тя припомни, че първият удар е бил образуване на наказателно производство в Македония, по преписка с осем годишна давност, за действия, които е извършила като адвокат. Последвала атака от френския посланик, която Ченалова определи като престъпление и по българското, и по френското законодателство.

Ченалова посочи, че въпреки създалото се впечатление, тя е отстранена от длъжност не заради делото "Белведере", а заради това, че два протокола по делото "Октопод" не са били приложени към него и за забавено частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото САПАРД.

Отстраната съдийка от СГС, която през седмицата беше обявена за издирване и дори задържана, обяви, че се е опитала по правилата на закона да се оправдае, като е подала два сигнала до ВСС, но никой не й е обърнал внимание.

Ченалова се възмути, че само по показанията на един свидетел, които дори не са проверени, е започнало да се говори, че корумпирана. Тя допълни, че не й е повдигнато обвинение за подкуп.

В отговор на въпрос Ченалова каза, че не познава Ангел Божинов (шеф на фирма "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД) и никога не е била на негова яхта, както се твърди.

В изявлението си тя посочи, че докато е била в ареста, е видяла там да работят хора, които за разлика от много магистрати, са запазили своята човечност.

По повод обявяването й за общодържавно издирване Ченалова каза, че и то е станало в нарушение на закона, въпреки че е поддържала непрекъсната връзка с органите на досъдебното производство.

"Лично се явявах, писахме писма, че адвокатът ми не може да присъства. Говорехме по телефона, това са все неща, които не могат да се скрият", заяви тя.

В отговор на въпрос, Ченалова заяви, че не знае на кого е навредила, за да предизвика поредицата от дисциплинарните производства за "абсурдни нарушения".

"Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", завърши Ченалова.

"Вероятно съм навредила на някого", каза още тя.

Съдийката на знакови дела като "Октопод" и" Соло" е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

Срещу нея има и висящо разследване за престъпление по служба - по казуса "Белведере", заради който френският посланик заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

В четвъртък съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното задържане на Ченалова и я освободи с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 8000 лева.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че колегите му обвинители, работили по случая със съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата много добре.

Цацаров прогнозира, че освобождаването на Ченалова ще бъде протестирано от прокуратурата.