„Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка“, каза Бъчварова пред bTV, след като стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев най-вероятно ще връчи третия мандат на РБ.

„След изборите пластовете се разместиха. РБ не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори”, подчерта вицепремиерът в оставка.

Дори с всички останали гласове на РБ не може да има стабилно мнозинство, изтъкна Бъчварова. За отказа на ГЕРБ да подкрепи мандат на Патриотите тя заяви, че има различия в политиките.

„Не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Не може и едни хора, които са се справяли в рамките на една концепция добре, да ги накараш да работят по друга концепция”, каза тя.

По думите й при нови избори има възможност да се представят нови концепции и да се появят нови политически субекти.

„Фактът, че отиваме на избори, показва, че не се страхуваме от това”, отбеляза вицепремиерът в оставка.

Според нея след избори политическото представителство ще бъде по-добро от това в момента. И ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще са по-сериозни и стабилни, смята Бъчварова.

Според нея не е възможен коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП, като припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов е казал ясно, че няма възможност за коалиция и с ДПС.

АНКЕТА: Кой вариант е по-добър за България?