Пред БНР тази сутрин тя каза, че тази ситуация е резултат от позицията на другия коалиционен партньор – Реформаторския блок. Част от депутатите реформатори в момента гласуват опозиционно.

"Все пак има една група от РБ, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е - според тях не е, но не е излязла от групата", посочи Бъчварова.

Тя уточни, че когато са съставяли това правителство и мнозинство е имало общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всеки партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Същото се отнася и за депутатите на останалите парламентарни групи, заяви още вицепремиерът.

Попитана за неочакваната подкрепа, която правителството получава в парламента от опозиционни партии, сред които "Атака", Бъчварова отговори:

"Това е нормалната среда на парламентаризма, да се подкрепят предложенията с мнозинство, когато това има основание".

Тя смята, че политическата атмосфера, в която правителството на Бойко Борисов работи, не е лека, но като цяла именно това "държи в тонус всека една от партиите в коалицията“.

Законът за МВР вероятно ще влезе за първо четене в зала идната седмица, коментира още Бъчварова.

"Ако се гласува при първото разглеждане, след това започват дебати, предложения между първо и второ четене. Става въпрос за закон, възможно е да има добри предложения в него. Готова съм да обсъждам всяко едно от тях в името на това да създадем условия за по-добра организация на работата в МВР, за повече законови възможности за работа на ГДБОП", добави тя.

И увери, че няма да се откаже от това да довърши реформата по начина, по който се уреждат трудовите правоотношения на служителите в МВР, за да може да подредят и структурно ведомството.

Бъчварова изрази мнение, че антикорупционният закон на Меглена Кунева е "необходим и трябва да бъде гласуван".

АНКЕТА: По-дълго ли ще изкара правителството без АБВ?