Записите от камери, на които се вижда как акушерката от частната болница "Софиямед" удря бебето, би трябвало да са иззети от прокуратурата веднага и да бъдат използвани в самия ход на разследването, обясни Бъчварова пред БНР.

Фактът, че те излизат навън, не е резултат на откритост, а просто резултат на някакво неправомерно изтичане на информация, коментира тя.

Бъчварова разказа, че сигналът за пребитото бебе е дошъл от частната болница "Токуда”.

"Нека да изчакаме разследващите да установят защо е забавянето, но мисля, че не става въпрос за умисъл, а просто за идентифициране на проблема, който е съществувал", каза тя.

По думите й, камерите със записа от побоя са охранителни и не са свързани с МВР. "Записите от тях са били иззети по този конкретен случай", уточни тя.

"За съжаление, престъпността има такъв елемент, който е свързан с особености на личността, които много трудно могат да бъдат предвидени”, коментира Бъчварова по повод случая с битото бебе.

Тя обясни, че този случай е абсурден, защото противоречи на морала и на нормите на професионалната етика, но трябва да се помисли за това как такива случаи да бъдат неутрализирани с превантивни мерки.

В събота Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата Емилия Ковачева да остане в ареста, но според съдия Пенка Велинова опитът за убийство, каквото е обвинението на акушерката, изисква наличието на доказателства за пряк умисъл от страна на извършителя.

Съдът прие, че безспорно действията на Ковачева са можели да убият детето, но постъпките й на следващия ден разколебават тезата на прокуратурата, че това е било умишлено.

Акушерката е сигнализирала на следващата смяна, че бебето има температура и че състоянието му се влошава, дори е назначила изследвания.