Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова откри международната конференция "Комунистическите тайни служби - митове и реалности", предаде БТА.

По време на конференцията тя предложи данните от архивите на бившите тайни служби по времето на комунизма да бъдат достъпни в отворен код.

Според нея така могат по-лесно да открият зависимостите между тогавашните тайни служби и съвременните, до какво е довело това, както и в каква връзка е с развитието на икономиката на страната по време на прехода.

"Трябва да сме наясно къде минава границата между митовете и реалностите, за да изградим модерни и отговарящи на съвременните изисквания служби за сигурност", посочи министър Бъчварова.

Форумът беше организиран от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Чрез обективния начин, по който работи и представя тази информация, Комисията създаде стандарти и отношение към тази толкова чувствителна тема", посочи Бъчварова и допълни, че сме имали нужда от това, защото понякога забравяме кошмара със спекулацията на информацията.

"Много важна задача е да не допускаме да се пренася сянката от миналите години днес. Политиката на откритост и истината в обществото е най-добрия регулатор на демокрацията в една държава", каза вицепремиерът Бъчварова.

Председателят на Комисията за разкриване на документите на ДС Евтим Костадинов посочи, че са разкрили принадлежност към службите за сигурност на комунистическия режим на около 12 500 души, като 10 100 души са обявени.

Увеличил се е броят на изследователите и на гражданите, които се интересуват от архивните документи, обясни той и допълни, че те са вече над 10 000 души.

По време на конференцията беше открита изложба на тема "Десталинизацията - дилема на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)" и беше представен документалният сборник "Държавна сигурност - войникът на партията".