На всеки един етап от разговорите с Комисията е предоставяна пълна и подробна информация как текат преговорите и за какво ще бъдат използвани парите, съобщи Румана Бъчварова, която посети ГКПП "Капитан Андреево".

Бъчварова реагира остро на изявлението от тази сутрин на новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова, която обяви, че правителството в оставка е поело ангажимент за изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център.

Бъчварова заяви, че Йотова сервира поредна доза лъжи, полуистини и грешно тълкуване на определени факти.

Министърът на вътрешните работи в оставка добави, че се работи за изграждането на три кризисни приемателни центъра за бежанци, за да не могат да се създават критични ситуации като в РПЦ Харманли миналата седмица.

Отпуснатите средства за три площадки са 1,7 млн. евро, уточни Бъчварова. На тях ще има общо 500 фургона и евентуално палатки от БЧК, добави тя. Площадките ще бъдат оградени, там ще се престоява до месец.

Мястото на едната ще е на територията на бивша застава в района на ГКПП Лесово, а за останалите две още се търсят варианти.

Режимът в тези места за настаняване ще е по-строг, но не колкото в центровете на МВР. За преустройването на центъра в село Пъстрогор в такъв от закрит тип са предвидени 1,150 млн. евро, съобщи още вицепремиерът.

Най-грешната политическа стъпка е центровете за бежанци да бъдат затворени. Това би била фатална и непоправима грешка, каза още Бъчварова и подробно цитира сумите от европейската помощ за справяне с бежанския проблем и перата, по които те се разпределят. Останалата част от договорените пари трябва да бъдат одобрени този четвъртък, каза вицепремиерът в оставка.

Европейските пари - колко и за какво

След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември, ЕК осигури на България 101 милиона евро спешна помощ за бежанците.

Досега бяха отпуснати 82.2 милиона евро за преодоляването на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите.

На 2 декември нашата страна е поискала осигуряването на останалите 18.9 милиона евро (по решението на ЕС от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра. Това съобщи днес говорител на ЕК.

По думите му, България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".

Близо 19 милиона евро от парите, които ЕС отпусна на България за борба с нелегалната имиграция, са предвидени за няколко приемни центъра. Това потвърдиха от Европейската комисия. До момента от поисканите 160 милиона евро са преведени 101, а одобрението на още 50 милиона предстои, обясни говорителят Наташа Берто.