Решението е взето на днешното заседание на Националния съвет на партията. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ и председател на предизборния щаб Румен Петков, цитиран от БГНЕС.

Заедно с местните избори на 25 октомври ще се проведе и референдум "за" и "против" електронното гласуване. Това е единственият въпрос, който бе гласуван от парламента, от поставените 3 въпроса за всенародно допитване.Останалите 2 въпроса за мажоритарно и задължително гласуване, предложени от президента, бяха бламирани от депутатите. Допълнителният вот ще оскъпи изборите до 51 млн. лв.

„С тази позиция ще се регистрираме в ЦИК в следващите дни като партия, която е заявила много ясно своята позиция по участие в референдума”, каза още той, цитиран от пресцентъра на партията.

По повод предстоящата кампания за избор на кметове и общински съветници, Румен Петков посочи, че АБВ ще води чиста кампания.

„Ще бъдем положителни, ще се стремим да наложим политически диалог, ще се стремим да спорим за решения за проблемите на различни общини и региони. Защото една от слабостите на българската политическа система е, че през последните 15 години оставяме настрани дебата за второто ниво на местно самоуправление и по този начин осакатяваме инструментите, с които разполага местната власт за търсене и намиране на решения на проблемите, които засягат големи социални групи и общности“, каза бившият депутат.

Петков добави, че АБВ ще сведе до минимум използването на публични нагледни материали, които изискват места за тяхното разлепване. Подобна практика с „тапициране“ на села и градове е вредна, категоричен е той.

На днешното си заседание на Националния съвет ПП АБВ утвърди 94 кандидатури за кметове на общини и 8 - за кметове на райони – 2 в София, 6 района за Пловдив.

„В национален мащаб от всички 27 областни центрове, ПП АБВ има своите утвърдени кандидати в 21. От тях двама са коалиционни кандидати, 1 независим, останалите 18 са кандидатури на ПП АБВ. Това е много сериозен знак за самочувствието на нашите кандидатури и за увереността, която те имат в настоящата предизборна надпревара”, каза Румен Петков.