Според него проблемът в КТБ е, че банката има 3.5 млн. лв. кредити, а не „екзотичната история“ с 200 млн. лв. изтеглени в края на деня, която звучи несериозно.

"Нещо не е точно така, както се обяснява. Смущава ме, че 3.5 млрд. означават, че близо 70% от кредитите на КТБ са били лоши, а в същото време банката е била рекордьор, сред първите 3 по печалби в банковата система и не се е задействала никаква аларма в БНБ, която ежемесечно може да проверява тези кредитни портфейли", посочи Румен Гечев, който е и член на Комисията по бюджет и финанси.

Той изтъкна, че държавата иска  затварянето на КТБ да не се отрази на междуфирмените плащания и нормалното функциониране на фирмите. Според него самите фирми нямат никаква вина за това, което се случва в една отделна банка.

"Не можем с едно решение да саботираме на практика работата на цели сектори от българската икономика и затова парламентарната група на „Коалиция за България“ е готова да направи всичко, което е логично, законно и приемливо за българската общественост, така че да не нарушим ритъма за работата на българската икономика", посочи още Гечев.

 Той уточни че Законът за защита на влоговете в ЕС гарантира влоговете до 100 000 евро и той трябва да бъде изпълняван. Прецедент в ЕС би било ако в новия проектозакон бъде предложена по-висока сума, допълни той.

Такова предложение може да бъде гласувано и обсъдено, но не се ползва с предварително съгласие от парламентарната група на „Коалиция за България“, категоричен е той.