Юнкер прие днес новия румънски премиер Виорика Дънчила. Това е петият румънски премиер, когото приемам от 2014 г. насам, "надявам се този цикъл да спре, започвам да му губя края", коментира той пред журналисти след срещата.

Юнкер съобщи, че е заявил отново убеждението си за необходимостта механизмът за сътрудничество и проверка да приключи преди края на мандата на действащата комисия (средата на идната година).

Мястото на Румъния е в Шенген, добави той.
Председателят на ЕК заяви, че има пълно доверие в румънското правосъдие. Той отбеляза, че единственото лошо е в това, че някои местни политици създават впечатлението, че искат да заобиколят закона.

По неговите думи някои политически среди в Румъния трябва да избягват действия, които приличат на заплаха за върховенството на закона. Не съм особено разтревожен за Румъния, каза Юнкер, цитиран от БТА.

Ще направим всичко по силите си за открито сътрудничество с институциите на ЕС, заяви Дънчила. Тя определи като "неподходящо" Румъния да поеме председателството "под някакъв вид наказание", каквото за нея е наблюдението на ЕК.

Дънчила настоя въпросите с върховенството на закона и нуждата от борба с корупцията да бъдат обсъждани, когато има съмнения, конкретно, а не общо.