Трусът е бил усетен и във Варна, Добрич, Силистра, Свищов, Плевен, както и в други градове. Няма данни за поражения, съобщават от Гражданската защита, цитирана от БНР.

Магнитудът на земетресението e коригиран на 5,3 от първоначално съобщената степен от 5,6. Това обяви на страницата си в Туитър Националният институт по геофизика на Румъния.

Трусът, който разлюля Румъния, е бил усетен не само в съседна България, но и в Молдова и Сърбия, както и в Гърция и Албания, съобщи още институтът.

Столичният кмет Габриела Фиря заяви, че в Букурещ няма данни за жертви или разрушения. Тъй като нямаше следващ трус, хората са се успокоили и вече са по домовете си.

Агенция ТАСС съобщи, че земетресението е било усетено и от жителите на няколко града в централните и южните райони на Украйна, в това число и в столицата Киев.

От института отчитат още, че трусът е бил с дълбочина 112 км в земното ядро. Епицентърът е в Източните Карпати - всеизвестната сеизмологична зона във Вранча, Румъния.

Затова разместването на земните пластове се е усетило на територията на България и Украйна.

Трусът предизвика безпокойство и в Русе, но няма данни за нанесени материални щети в областта. Много хора в града излязоха на улиците, уплашени от следващ трус, като някои от тях избраха да прекарат остатъка от нощта в автомобилите си.

За мнозина в крайдунавския град все още е жив споменът от март 1977 г., когато опустошително земетресение, дошло също от Вранча, взе жертви и нанесе огромни поражения на сградите.