Присъдата на сочения от МВР за "кокаинов крал" бизнесмен не е окончателна, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Точно заради разследването срещу него в Румъния през февруари Брендо беше обявен за международно издирване от Интерпол. През това време обаче той се яви лично в съда в Милано, за да чуе присъдата по обвинението си в Италия по обвинение, че е организатор на наркоканал. Там той бе осъден на 20 г. затвор.

Съдебната сага в Румъния

Делото срещу Банев него в Румъния започна през юни 2014 г. след разследване, което установило, че през април 2012 г. , с помощта на неидентифицирани лица, е внесъл в страната с цел продажба над 50 кг кокаин.

Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд, но предаден на властите в Италия. На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.

Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане българският съд окончателно прекрати производството.

Делото в България

У нас Брендо е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик. На първа инстанция той получи присъда от 7 години и половина затвор, но през 2014 г. тя бе отменена на втора инстанция. Върховният касационен съд върна делото, за ново разглеждане и така то ще се проточи още повече.

По време на делото обаче се оказа, че властите не знаят къде се намира той, защото след оправдаването му не е имал забрана да напуска страната и е бил с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

В това време Банев издаде роман, озаглавен "Съзирам душата на България".

Малко по-късно - миналия септември, той се появи лично  в съда.

През март 2013 г. 10-годишната дъщеря на Банев - Лара, беше отвлечена и освободена след 47 дни в плен. Не стана ясно платен ли е откуп и в какъв размер. Извършителите не бяха открити.