Това държавният глава каза в отговор на въпрос след срещата му с ръководството на партията "Атака" в рамките на осъществявания по негова инициатива месец на политическите консултации, предаде БТА.

Плевнелиев припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави. Оттук-нататък Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална претенция, каза Плевнелиев и посочи, че в казаното от румънския министър на външните работи Кристиан Дяконеску той не говори за териториална претенция, а за "нерешен" проблем от 17 кв. км в акваторията на Черно море.

Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че българската държава взима адекватни и бързи мерки по въпроса. Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Българската страна изрази своето недоумение от изявлението на румънския външен министър по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство, пише в съобщение на МВнР след проведена среща между посланик Антон Пъкурецу и зам.-министър Димитър Цанчев.
Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, казал зам.-министър Цанчев.

Посланик Пъкурецу уточнил, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спрял на дългата история на преговорите и споделил учудването си, че те са станали медийно събитие.

По повод думите на румънския външен министър Кристиан Дяконеску да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България, Цанчев подчерта, че подобни изявления не са в интерес на добросъседските отношения между двете страни.
Такъв въпрос не бил повдиган на съвместното заседание на двете правителства.
Българските граждани с румънско самосъзнание са духовен мост между двете страни, заяви в отговор Пъкурецу и допълни, че те нямат проблеми в България.

Териториалната морската граница
До момента определянето на териториалната морската граница между България и Румъния не е направено, каза кап.д.п. Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация", цитиран от БГНЕС.
Той обясни, че има постигнато принципно споразумение тази граница да е по паралела, но това е споразумение, което не е парафирано със съответните актове на двете държави.
Проблемът не е свързан с находища на газ, а с коя точка ще се измерва териториалното море – дали от брега или от крайната точка на естакадата в Шабла, която по стечение на обстоятелствата е разрушена, каза още Църнаклийски. По думите му, за България е по-добре да бъде крайната точка на естакадата и там да се мерят 12-те мили териториално море.
Срок да се уреди проблемът между България и Румъния няма. Според Църнаклийски всичко е въпрос на дипломатически преговори.