Toва обяви Централното избирателно бюро, цитирано от АФП и ДПА, на които се позова БТА.

Според закона участието трябва да е над 50 на сто от регистрираните избиратели, за да признае Конституционният съд за валиден резултатът от референдума, напомня Франс прес.

Анкета на изхода на изборните секции показа, че огромно мнозинство от гласувалите - 87,55 на сто, са се обявили за сваляне от власт на президента.

Суспендираният румънски президент Траян Бъсеску заяви след
затварянето на изборните секции тази вечер, че румънците са отхвърлили държавен преврат на левоцентристкото мнозинство в парламента, като не са отишли да гласуват на референдума за отстраняването му от власт.
"Румънците решиха съдбата си, като направиха референдума невалиден", добави той.

"Всеки политик, който пренебрегва волята на милиони избиратели, е откъснат от действителността", каза след гласуването премиерът Виктор Понта, поставяйки под съмнение легитимността на Бъсеску, посочва АФП.

Решението на Конституционния съд за референдума ще бъде зачетено от левоцентристкото мнозинство, заяви временният президент Крин Антонеску.

За да увеличат избирателната активност, управляващите бяха разположили избирателни урни на всевъзможни места - в хотели, в планински и морски курорти, дори на плажа. Управата на крайморския град Костанца даже апелира да се гласува по бикини.

Отстраняването на президента Бъсеску от пост предизвика сериозното недоволство на Европейската комисия. Според комисията, политическата криза в Румъния може да постави под съмнение напредъка на страната по пътя й към „пълната интеграция” в ЕС.