Обвиненията на прокуратурата са към дъщерни фирми на руската петролна компания "Лукойл" и мениджъри в Румъния за пране на пари и злоупотреби, съобщи прокуратурата, цитирана от агенция Медиафакс и БТА.

Внесени са обвинителни актове срещу осем лица - две юридически и шест физически, уточнява Медиафакс.

Според властите в Румъния нанесените вреди на страната възлизат на 1,77 милиарда евро.

Прокуратурата към Апелативния съд в румънския град Плоещ повдигна в началото на юли обвинения срещу дъщерните компании "Петротел-Лукойл" (Petrotel-Lukoil) и "Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda" за пране на пари и недобросъвестно използване на капитала на компанията.

"Лукойл" категорично отхвърля обвиненията, като при това отбелязва, че "Петротел-Лукойл" осигурява около хиляда работни места в региона, отбелязва агенция ТАСС.

На 8 юли бе съобщено за наложен запор на собственост на "Петротел" в Румъния.

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов се обърна тогава към Европейската комисия с молба за "по-прозрачно" разследване на дейността на компанията в Румъния, като се има предвид факта, че "постоянната работа на рафинерията (в Румъния - бел. ред.) има ефект върху снабдяването с петрол на целия ЕС".

Европейската комисия потвърди, че е получила писмо от "Лукойл" и уточни, че анализира ситуацията.

Сред шестимата обвинени мениджъри има трима руснаци: генералният директор на "Петротел" Андрей Богданов и неговите двама заместници - Алексей Воинцев и Олга Кузина.

Останалите обвинени са молдовският гражданин Андрей Раца, член на Борда на директорите, и румънските граждани Дан Дънулеску, заместник генерален директор, и главният счетоводител Дорел Дуцу.

Обвинени са две компании от руската група: "Петротел-Лукойл АД Плоещ" - в пране на пари, и "Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda" в съучастие в недобросъвестно използване на капитал на компанията и съучастие в пране на пари, уточнява агенцията.