Фалшификатите са на лекарства, предназначени за лечение на заболявания като рак, хепатит и диабет. Вместо активното вещество, съдържали вода, предаде БНТ.

“Тези лекарства могат сериозно да навредят на здравето на пациента, ако не се постигне необходимия терапевтичен ефект за определено време. Особено при диагноза рак, пациентите следват схема с цитостатици, времето е изключително важно”, коментира Василе Барбу, председател на Националната пациентска организация в Румъния.

Девет души, включително фармацевти, организирали продажбата на фалшивите продукти, са арестувани при полицейска операция снощи.

Задържаните са внасяли лекарствата, произвеждани в няколко страни, сред които и България, и след това ги продавали в собствените си вериги от аптеки.

“Активната съставка може да не е пречистена или да е в друга концентрация. Имахме подобен случай през 2013, когато в лекарство за диабет имаше вода и глюкоза вместо необходимото вещество", посочи Анка Крупариу, говорител на Националната медицинска агенция.

Всички фалшиви лекарства са иззети от полицията. Извършени са обиски в няколко града.

Загубите от схемата се изчисляват за около 3 милиона евро.