Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей, известна като архитект на румънската съдебна реформа, довела до арести и присъди на политици, участва във форум в София, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки", предаде БТА.

Според нея промените в Конституцията, с които управляващите у нас предвиждат промени във Висшия съдебен съвет, са прахосване на време. Тя посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони.
Така само се отлагат действия, нужни са професионалисти и независими прокурори, категорична бе Маковей.

"Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си. Няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа? Наречете тази реформа война, или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ", заяви още ексминистърът, цитирана от БГНЕС.

По думите й важно е всички да работят в екип и то само по най-тежките престъпления, като има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание, а съдиите и прокурорите трябва да се заемат. Правомощията на ВСС обаче не трябва да се разширяват, препоръча Маковей.

Тя изтъкна, че в Румъния са създали прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици и магистрати, и са написали нов закона за обществените поръчки. И напомни, че за ръководител на това звено е избран човек, който бил склонен да поема рискове и е независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР, подчерта Маковей.

Иванов: Не можем да се обърнем къв ВСС с "just do it"

Правосъдният министър Христо Иванов потвърди, че за да бъде направена радикална съдебна реформа няма как да не бъдат направени конституционни промени, защото без тях  губенето на време ще продължи.

Промяната на Конституцията губи време и то на точно 25, тъй като нашата Конституция създава условията за една отрицателна селекция, цитира го БНР.
По думите му, ако днес не можем да се обърнем къв ВСС с "just do it", то е защото те са резултат от негативна селекция.

"Ако всеки ден, във всеки един от скандалите, които генерира системата, ние виждаме продължаването на тази негативна селекция, това има своите структурни причини", каза още Иванов. 

Той призова дебатът за конституционните промени да не се изчерпва само до разделянето на ВСС на две, а да стигне и до прокуратурата, която е най-нереформираната съдебна структура.

Макар България да създаде спецсъд и прокуратура, нямаше кандидати за тези институции, припомни Иванов и подчерта, че едно от най-страшните неща, които е чувал, е че през 80-те години прокуратурата е била по-свободна.

"Предстои разговор за това как да си гарантираме независима прокуратура. Надявам се да започнем този разговор в България. Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща", добави министърът.

Той беше попитан защо ГЕРБ, а не Реформаторският блок са вносители на конституционните промени, след като това е техен приоритет, и защо, ако не чувства подкрепа, не подаде оставка. Иванов отговори, че ако се увери, че не може да свърши работа, ще подаде оставка веднага.

Министърът подчерта, че се надява днес депутатите да внесат промените в Конституцията. И допълни, че тече пазарлък и се обърна към присъстващите с думите: "Не искате да го виждате как изглежда".

Кунева: Търсим човек с висока репутация

Ръководителят на Национално бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК), което предстои да бъде създадено, трябва да бъде човек с много висока репутация. Когато говорихме с премиера, той каза същото, коментира вицепремиерът Меглена Кунева по време на форума.

Тя подчерта, че няма никого конкретно предвид, но:

"Виждам какъв трябва да бъде профилът на този човек, освен професионализма. Той ще бъде предлаган от МС и утвърждаван от президента, но в момента, в който това се случи, всякакви връзки с партии и трябва да бъдат прекъсвани".

На уточнението, че въпросът е да не стане Филип Златанов 2, тя отговори, че ще направи всичко възможно това да не се повтаря.

За да има отзоваване на хора на изборни длъжности заради доказан конфликт на интереси, трябва да има промени в Конституцията, заяви още Кунева в отговор на въпрос за проектозакона за предотвратяване на корупцията за лица, заемащи висши държавни длъжности.

Маковей отговаря задочно на Борисов
 
Вчера в интервю за предаването  "Дикoff" по Нова телевизия Маковей бе помолена да коментира думите на българския премиер Бойко Борисов от преди две седмици:
"На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях - нищо не се случва, различно от гонения политически".

Тя отвърна, че в Румъния се разследват политици от всички партии и бе категорична, че не става въпрос за някаква политическа мъст. Но допусна, че и в България политиците се оправдават с това.

"Това, което е казал Борисов, е лъжа. Най-ефективно би било да се хване за работа и да направи така, както направихме ние. Трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, прането на пари. Това, че Бойко Борисов го е казал, е лош знак, това е знак, че няма намерение да води борба срещу корупцията в България", подчерта тя.

В отговор на въпрос Моника Маковей дори заяви, че е готова да стане правосъден министър на България, но никой не я e търсил.

Тя бе министър в Румъния в периода 2004-2007 година, а сега е евродепутат.


АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?