Британски консултант заяви, че компанията "Кембридж Аналитика" се е свързала с него преди парламентарните избори в Румъния през 2016 г. с предложение да работи за Социалдемократическата партия, предаде Асошиейтед прес.

Рупърт Улф Мъри заяви за АП, че Марк Търнбул, високопоставен официален представител на "Кембридж Аналитика", се е свързал с него през август 2016 г.
Той цитира имейл, в който Търнбул пише: "Това, което ние предложихме, беше да включим екип от двама души в настоящия екип на кампанията, за да осигурим текущи стратегически съвети и помощ по време на кампанията през следващите 2-3 месеца".

Улф Мъри заяви, че е отказал офертата, защото не работи за политически партии. Не е ясно дали "Кембридж Аналитика" е играла роля в изборите през декември 2016 г., на които Социалдемократическата партия спечели 46 процента от гласовете. Либералите бяха втори с 20 процента.

Британската компания "Кембридж Аналитика", специализирана в анализ на данни и работила за кандидат-президентската кампания на американския президент Доналд Тръмп през 2016 г., бе обвинена, че е събирала лична информация за милиони потребители на Фейсбук без тяхното съгласие.

Според някои медии компанията е използвала личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа без тяхно съгласие, за да разработи софтуер, позволяващ да бъдат прогнозирани нагласите на избирателите и да им бъде повлияно. Това е станало с помощта на приложение за психологически тестове, разработено от руския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 потребители на Фейсбук.

Заради скандала досега Фейсбук загуби 49 млрд. долара от стойността на акциите си. Казусът стана тема и в британския парламент. Пред депутатите премиерът Тереза Мей заяви, че няма договори между правителството и консултантската фирма „Кеймбридж аналитика“.

Британските власти поискаха достъп до сървърите на компанията.

Вчера Александър Никс, изпълнителният директор на "Кембридж аналитика", бе уволнен. Междувременно шефът по сигурността на "Фейсбук" Алекс Стамос, който настояваше за по-детайлно разследване на руската намеса в американските президентски избори, подаде оставка.

Скандалът породи вълна от призиви потребителите да закрият профилите си във „Фейсбук“. Към тях се присъедини и един от съоснователите на „УотсАп“ – Браян Актън. Медии обаче веднага изтъкнаха, че Актън е спечелил милиарди от продажбата на приложението си именно на Зукърбърг.