Той е заподозрян, че е поискал от различни фирми в сферата на информационните технологии подкупи на обща стойност над 50 милиона евро, за да получат договори с държавата, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Редица близки и роднини на Гица бяха извикани днес за изслушване в седалището на НДБК в южния град Плоещ.

Според съдебни източници разследването се отнася за периода, когато правителството беше ръководено от Виктор Понта, а част от парите били дадени на министри или чиновници, за да осигурят въпросните договори.

Прокурорите разследват по това дело подозрения за търговия с влияние, пране на пари и съставяне на организирана престъпна.

Самият Понта е обвинен, че е получил от Гица 220 000 евро, за да му осигури избираема позиция в листата на Социалдемократическата партия. Впоследствие Гица спечели място в Камарата на депутатите като кандидат от окръг Прахова.

Бизнесменът и бивш депутат от управляващата партия Себастиан Гица, който е разследван и изпратен на съд по няколко корупционни дела, беше обявен за изчезнал на 21 декември 2016 година, когато не се яви на изслушване в НДБК-Плоещ. През януари той беше обявен за международно издирване.

1270 души са изпратени на съд за корупция в Румъния през 2016 година, обяви преди дни главният прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши. Сред предадените на правосъдието са трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 мениджъри на държавни компании.

Румъния: Страната на Чорбя, страната на Гица