Ще бъде отслужен водосвет за берекет и здраве, а кукери ще прогонят злите сили с танци, съобщи БНР.

След това гостите ще могат да се включат в кръшното хоро, което солисти на ансамбъл „Розова долина“ ще извият на поляната край розовите градини.

Туристически групи от Германия, Италия, Полша и Япония ще наблюдават традиционния ритуал „розобер“ в градините на квартал Сушица, където символично ще се появи тазгодишната Царица на розите – 17-годишната Марина Свиленова.

Заедно с карловски самодейци, облечени в носии, тя ще шества до централния площад, където заедно с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов ще дадат началото на празника.

Празникът продължава с демонстрации по розоварене в Историческия музей и дегустации на продукти от рози – ракия, ликьори и сладко.

В музикалната програма ще се включат всички самодейни състави на общината.

Празникът на розата ще завърши с празничен концерт на финалистите на Х-фактор Християна Лоизу и Пламен и Иво. 

За първи път в историята на розопроизводството изкупната цена на маслодайната роза в Карловско достигна 5 лева за килограм.

Това се обяснява с факта, че тази година на пазара са се появили много фирми за преработка на розов цвят и има добра конкуренция.

Очаква се реколтата да е добра, ако температурните колебания спрат, каза по-рано тази седмица Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на асоциация "Биопродукти".

Тя подчерта, че българското розово масло е взе още еталон за качество и марка.