Районната прокуратура в Карлово установи груби нарушения и сериозни пропуски в охраната на склада на ВМЗ в с. Иганово след взривовете на 21 март.

На 14 април в цеха на ВМЗ за утилизация на боеприпаси при Иганово отново избухнаха експлозии. Нямаше жертви и ранени. В цеха е имало около 500 термобарични гранати, които са унищожени.

Повече от месец розопроизводителите от Иганово не могат да обработват земята си. Сега 85 военнослужещи от Карлово обхождат всеки сантиметър земя в търсене на невзривени снаряди. Всяка осколка също се прибира, съобщи bTV.

Като се намери боеприпас, който не може да се транспортира или който е окачествен като опасен, се извиква взривната команда и се действа съгласно нашите процедури”, каза командирът на спецотряда Стоян Митков.

До момента военните са обходили 1500 декара, очаква се разчистването да продължи до края на седмицата. Въпреки че забраната за влизане в полето не е паднала официално, в разчистените ниви вече има земеделци.

За някои от тях обаче закъснението е фатално.

От вчера почнахме да ги пръскаме, да ги орем...Трябваше най-важното да са напръскани, защото се отразява много зле на цвета, после – на добива”, обясни розопроизводителят Иван.

Други земеделци обаче нямат достъп до нивите си.

Същевременно, близо 3000 оръжейници се готвят за протест заради продължаващото разследване. 500 души от Иганово нямат достъп до взривените цехове, има опасност заводът да загуби поръчки.

Ако не заработи площадка Иганово до края на другия месец, това ще бъде пагубно за ВМЗ, значи днес се изплати заплатата, има пари още за един аванс и сме приключили”, коментира лидерът на „Подкрепа” в завода Димитър Атанасов.

Работниците ще блокират подбалканския път София-Бургас пред ВМЗ в сряда по обед за един час.

По-късно днес прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените около с. Иганово. Вече е постъпил и протокол за извършено повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци в землищата на с. Кърнаре, с. Певците и с. Иганово.

От военна специализирана тактическа група на терени, попадащи в зоната с радиус от 1 км до 3 км от епицентъра на първия и втори взривен инцидент, е приключило извършването на повърхностно прочистване, с изключение на малък участък (необработваем лозов масив) с изрично посочени координати.

Протоколът е бил изпратен и на кмета на община Карлово, с оглед преценка на необходимостта от отмяна на заповедта му за ограничаване на достъпа до вече прочистените терени в радиус 1-3 км от епицентровете на двата взрива, уточниха от държавното обвинение.