Това съобщи самият Шрьодер пред журналисти в края на извънредното събрание на акционерите на Роснефт, което се състоя в Санкт Петербург, предадоха световните агенции.

ТАСС предаде, че в съвета на директорите на Роснефт вече е и енергийният министър Александър Новак.

В борда влязоха още помощникът на руския президент - Андрей Белоусов, главният изпълнителен директор Игор Сечин, проф. Олег Вюгин, управляващият директор на "Норд Стриим" Артур Матиас Варниг и бившият финансист от "ЕксънМобил" Доналд Хъмфрис.

От британската BP в СД са президентът на групата Робърт Дъдли и президентът на регион Латинска Америка в компаниите на BP Energy do Brasil и BP Brazil - Гилермо Кинтеро. 

Членове на СД са и представители на новите акционери - QHG Oil Ventures (която контролира Glencore и Qatar Investment Authority) - шефът на Гленкор Айвън Глейзънбърг и президентът по научно-техническите разработки на Qatar Foundation Фейсал Ал Сувайди.

Новоизбраният председател на съвета на директорите на Роснефт каза, цитиран от ТАСС, че санкциите в петролния и газовия сектор се изострят не от ЕС, а от САЩ.
Германия е заинтересована от изпълнението на проекта за изграждането на "Северен поток-2" подчерта Шрьодер.

От три години Роснефт е обект на санкциите, наложени от ЕС заради анексията на Крим от Москва. Шрьодер, който бе германски канцлер от 1998 г. до 2005 година, обяви през август, че присъединяването му към руския концерн е личен въпрос.
Той заема ръководна позиция и в компанията оператор на "Северен поток" за пряк пренос на руски природен газ до Германия по дъното на Балтийско море, в който мажоритарен дял има газовия гигант Газпром.

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/ekonomika/4603716