Той съобщи, че по ОПРР има чакащи проекти за финансиране на стойност над 200 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност в детски градини, училища, публични сгради.

Министърът припомни, че по програмата ще бъде публикувана през юни схема за подобряване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради на стойност 78 млн. лв. По разчети на министерството, базирани на досегашната програма за саниране на жилища по линия на ПРООН, за реновирането на 700 000 апартамента, в които живеят 3 млн. българи ще са нужни 4 млрд.евро.

С тази инвестиция ще бъдат икономисани около 1600 мегавата енергия, което значи, че страната ще икономиса АЕЦ "Белене", заяви министърът, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев каза, че МРРБ ще преговаря с други министерства за възможности за намаляване на данъчната ставка при саниране на жилищата.
Според министъра няма логика да се увеличават данъците при инвестиции за мерки за енергийна ефективност, което на практика сега се получава.

Средностатистически при саниране на жилищни сгради се намалява с 30 процента потреблението на енергия, каза министърът на околната среда и водите Нона Каражова. Тя също се обяви за "зелено данъчно облагане". По думите й дори и да няма данъчни облекчения, и тази проста сметка ще накара хората да санират жилищата си. 

Пряко свързаните проекти за енергийна ефективност по ОПРР са на стойност 983 млн. лева като 503 договора за 244 млн. лева са подписани, каза още Плевнелиев. Освен това по програмата имало и средства за мерки, които индиректно са свързани с енергийната ефективност - например за подобряване на градската среда, където общините могат да инвестират за енергоефективни осветителни тела, обясни той.

Последна актуализация в 14.30 ч.