„Аз пожелавам успех на президента Радев, давам своята доза доверие. Чухме тежки думи за справедливост и за съдебна реформа, но само след седмица той ще поеме цялата власт в държавата, ще назначи служебно правителство и по това кого ще назначи за следващ министър на правосъдието, ще стане ясно каква реформа ще се търси", каза в предаването "Панорама" по БНТ Плевнелиев, който в неделя ще напусне официално "Дондуков 2".

"Аз бях в същата ситуация през 2013 г. Тогава имаше стотици хиляди протестиращи по десетки български градове, сега ги няма. Тогава имаше извънредно политическо противопоставяне в парламента, сега го няма. Аз не считам, че сега на президента Радев ще бъде по-трудно", заяви още той.

По думите му служебно правителство се прави преди всичко с принципи, ясна концепция и много точен анализ на ситуацията в държавата. Затова иска да види не само личностите в служебния кабинет, а и програмата и приоритетите му. 

Той изтъкна, че в политиката не е важно как влизаш, а как излизаш - и той си тръгва с високо вдигната глава след един труден, но достоен и успешен мандат.

"България днес стои стабилна и добре на фона на световната драма, вярвам, че и аз с нещо съм допринесъл за това. Искрено желая и на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувства на удовлетвореност“, заяви Плевнелиев.

Той обаче посочи, че са доста различни с Радев, който е бил в армията през целия си живот и идва да стане президент.

"Аз бях предприемач, инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика, знаех всичко за проблемите. Аз бях човек, който беше живял в чужбина, говори езици, човек, който знае как да отваря врати и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и в САЩ. Впоследствие това ми помогна много. Да, на един президент му отива да задава посоката“, отбеляза Плевнелиев.

"Срещу мен воюваха всякакви мрежи на агенти на ДС, които ме мразеха заради това, че аз съм първият президент, който се противопостави и не назначих нито един агент, воюваха срещу мен всякакви руски тролове, политици от "петата колона" в България, олигарси и медийни империи заради моите принципни позиции за Украйна. Воюваха Станишев, Местан и Орешарски тогава, когато аз снех доверието си и ги посочих точно в това студио след един акт на висше задкулисие в държавата (назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – б.р.)", каза още той.

Той посочи, че по времето на Орешарски е бил обект на тежки данъчни проверки, които не са открили никакви нередности и спи спокойно.

Запитан от коя критика срещу него го е заболяло най-много, той отговори: "От тази, че разделям нацията". По думите му тази критика е тръгнала "в този момент, в който свалих доверието си във връзка с едно задкулисно назначение".

"Часове след това започнаха – офшорки, пари, за да си купи къща в Гърция, любовници...", каза още Росен Плевнелиев.

За Македония - в ЕС, но без македонизъм

Аз промених политиката на България по отношение на Македония и казах, че тя няма да бъде вече романтична, а прагматична, каза още той по повод липсата на официални посещения на президентската институция по време на мандата му. По думите му това решение е символично и е взето заедно с Външно министерство.

„Предишният президент на България много се гордееше със своите многократни посещения в Македония, но това, което аз заварих, беше безкраен брой провокации, невероятно хулене денонощно по македонските медии и провокации по всички международни институции и по всички международни трибуни.

Когато комисарят по разширяването Щефан Фюле беше в България, аз бях човекът, който му каза в очите, че докладът по отношение на Македония не е верен. Проблем има и го посочих. Президентите на цяла Европа знаят, че моите аргументи се оказаха верни. Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизма“, каза Плевнелиев.

АНКЕТА: Оценете мандата на Плевнелиев и Попова>>