Така държавният глава (2012-2017) коментира тази сутрин пред Нова телевизия как би постъпил, ако до него беше изпратено писмо от Съюза на издателите за оказан натиск от страна на главния прокурор върху бизнесмена и издател Сашо Дончев. Самият той съобщи през уикенда, че с колегите му са сезирали Румен Радев, но до момента няма реакция от него.

"Очевидно има нещо нередно в тази среща, след като вече сме свидетели на оставка на член на ръководството на БСП (организаторът на срещата Георги Гергов - б.р.). Считам, че тази оставка беше разумна и коректна в смисъл, че не е добре за политиците да организират подобни срещи“, каза Плевнелиев.

Затова, подчерта той, в неговия мандат президентската институция би сезирала компетентните институции.

"Правилно е, че обществото е особено чувствително към подобни проблеми. Повече от ясно е, че институциите са длъжни да имат позиции по подобен казус, но да действат спрямо правилата и основите на демократичната държавност. В този случай има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения – да се сезира Висшият съдебен съвет, който е компетентната институция да даде отговори на тези въпроси. И това е, което президентът може да направи, е да прехвърли това писмо - с разбира и едно писмо и от него – тоест да катализира процеса към компетентната институция", каза още Плевнелиев.

По думите му трябва да има баланс на властите и президентът не може да се меси, но Висшият съдебен съвет, чийто член е главният прокурор, може да носи своята отговорност, ако бъде сезиран.

По повод думите на Цацаров, че не той е оказвал натиск върху Дончев, а обратното - той поискал от него да влияе на свои подчинени, Плевнелиев каза:

„Абсолютно възможно е. Има различни гледни точки. Аз лично считам, че е съвсем нормално главният прокурор да организира всякакви срещи, които могат да му бъдат необходими, за да си върши работата. Така че, самият факт на срещата за мен не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща – дали е имало натиск? И ако е имало натиск – от чия страна към коя страна. Аз бих бил благодарен и на двете страни – и на главния прокурор, и на г-н Дончев, ако съдействат на компетентната институция".

Досегашният държавен глава коментира и твърденията на бизнесмена, че на срещата е разбрал, че телефонът му е подслушван, с думите:

„Абсолютно свободно говоря по телефона, независимо дали и как ме подслушват, никога не съм имал какво да крия. Много се смея на моите приятели, които се чудят къде да си сложат телефоните“.

Той подчерта, че броят на използването на СРС-та с разрешението на съда е намалял три пъти. Но изтъкна, че нерегламентираното подслушване трябва да се прекрати и припомни колко пъти са изтичали подобни записи, които били манипулирани, давайки за пример тези с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и покойния вече шеф на Митниците Ваньо Танов.

"Ако аз бях на мястото на новия министър-председател, щях да инициирам много сериозна проверка - дали и и кой би могъл да има подобна технология, защото тя се купува, не може просто да бъде произведена или да дойде от въздуха, ако някой подслушва незаконно, това може да се разбере", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Той коментира и други теми. Искрено пожела успех на президента Румен Радев и подчерта, че винаги ще посочва и доброто в работата му, но "да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи”.

"Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава”, каза Плевнелиев.

По повод външната политика той каза:

Русия, Турция, Македония и Сърбия - тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България. Русия и Турция се опитаха да го направят и в изборния процес. Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България”.

Росен Плевнелиев съобщи, че пише книга за мандата си като президент и е стигнал до момента, в който описва 17 паралелни атаки, които са се водили срещу него.