В края на миналата седмица Плевнелиев вече определи решението на ВСС като некоректно.

"Аз съм запознат с това, което е казал г-н Цветанов, но това не променя моята позиция. Тя категорично остава същата. Аз считам, че ако Висшият съдебен съвет искаше да вземе обективно и обосновано решение, можеше да каже - да, вярно е, че забавянето по някои дела е системен проблем", цитира БТА думите на Плевнелиев.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не може да повярва, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. По думите на Цветанов държавният глава просто е направил изказване, "за да влезе в духа на говорене на всички, които говориха преди него".

Президентът обаче каза, че системният проблем изисква и генерирането на системно решение по прозрачен и обоснован начин. Решението на Висшия съдебен съвет оставя съмнението, че се подхожда не системно, а по-скоро индивидуално към някого, който освен че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър, заяви президентът, цитиран от БТА и "Фокус".

Преди месеци Тодорова заведе дело срещу Цветан Цветанов за две последователни негови интервюта, в които той я обвини, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила умишлено дела. Тодорова не претендира за обезщетение, но ако министър Цветанов бъде осъден по заведеното частно наказателно дело, той може да бъде глобен от държавата с до 15 хил. лв. и наказан с обществено порицание.