"Надявам се ЕС да се обедини около подкрепа за Всеобхватното икономическо търговско споразумение с Канада (CETA).

Подкрепата за Споразумението ЕС-Канада е шанс да покажем, че Европа може да взема далновидни решения, в интерес на единството на евроатлантическата общност.

В ситуация на непредсказуемост след референдума за Brexit СЕТА може да бъде пример за установяване на справедливи и честни правила за свободна търговия.

Европейските лидери да покажат единство и да надмогнат националните си политически сметки в името на една модерна система на икономическо и търговско сътрудничество.

СЕТА е повече от залог за отношенията ЕС-Канада - споразумението е основа на икономическия просперитет на демократичната общност от двете страни на океана в условията на глобална конкуренция", се посочва в позицията, цитирана от прессекретариата на президента.

Какво каза правителството

България ще поиска необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани.

Това условие ще постави българското правителство, за да подкрепи подписването на Всеобхватното търговско и икономически споразумение с Канада (СЕТА) по време на редовното заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври в Брюксел.

Ако такива гаранции липсват, решението на Министерския съвет е да не подкрепи подписването на споразумението, съобщи пресслужбата на кабинета.