„Конституцията е здравата основа, на която ще стъпим. Ще минем и през тази тежка криза. Направих консултации с всички политически сили, след това направих и КСНС. Дадох всичко от себе си, защото вярвам, че бързите избори в момента не са добро решение за България“, коментира Плевнелиев.

Стана повече от ясно, че 4 от парламентарно представените сили не вярват в това, че 43-тото Народно събрание има потенциал оттук нататък да работи, посочи той.

На въпрос на кого би дал третия мандат за съставяне на правителство, ако и БСП го върнат, както ГЕРБ, президентът обясни: „Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България, достойното членство на България в НАТО. Как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с ясни и категорични аргументи, че посоката, за която аз работих 5 години, посоката, на която се посветих, ще бъде спазена, още повече с последния мандат, връчен от държавния глава? Затова в една голяма степен на вероятност логичният избор за мен би бил Реформаторският блок“.

Разбира се, не го казвам със 100% сигурност, но го казвам с голяма степен на вероятност, допълни той.

Новоизбраният президент Радев по един много разумен начин ми се обади и ми каза, че избира вариант, в който той няма да носи смесена отговорност и до 21 януари аз нося своята пълна отговорност. Не бива да се иска от Румен Радев да носи отговорност преди да встъпи в длъжност, каза Плевнелиев и няколко пъти повтори, че той ще носи отговорност до края на своя мандат.

Аз спя спокойно, защото отворих всички врати, дадох всички шансове, заяви още Плевнелиев относно актуалната конституционната процедура.

За съжаление сме в ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък, продължи Плевнелиев и отново повтори, че неговото лично убеждение е, че 43-ото Народно събрание има още много смислена работа за свършване.

Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание, смята президентът.

Росен Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че назначен от него служебен кабинет ще го номинира за кандидат за еврокомисар след напускането на Кристалина Георгиева.

"Не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар. Това е конфликт на интереси", категоричен бе Плевнелиев.

Според него колкото повече България се бави с номинацията за европейски комисар, толкова по-трудно ще става.

"Апелирам към Бойко Борисов да побърза", заяви Плевнелиев.

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ и очаквано премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов го върна веднага.

Другата седмица държавният глава ще връчи мандата на БСП, които също категорично обявиха, че ще го върнат веднага.

Остава последната възможност - по Конституция президентът може да даде третия мандат на избрана от него политическа сила. Възможните две са Патриотичният фронт и Реформаторският блок. Първите вече заявиха твърда готовност да опитат да съставят кабинет, вторите се колебаят.