Президентът (2012-2017) каза това пред журналисти при представянето на целите на фондацията си "Решения за бъдещето" и на офиса си в "София Тех Парк".

По повод желанието на действащия държавен глава за въвеждане на принципа на уседналостта, който би ограничило гласуването на българските граждани зад граница, каза Плевнелиев, цитиран от "24 часа" и "Клуб Z":

Притеснен съм от първите грешки на президентската институция в рамките на тези няма и 100 дни. Най-голямата е идеята за ограничаване изборни права. Това може да създаде голям проблем. Българите в чужбина са част от българския народ. Това е грешка, която той трябва да коригира. Неговият неуспех няма да бъде мой успех, нито успех на народа".

Той подчерта, че говори от позицията на човек, който иска да помогне и да интегрира българите навсякъде по света и затова при посещенията си като президент се е срещал първо с тях.

"Приветствам усилията да се намерят решения, но те не може да са устойчиви, ако се ограничават права", подчерта Плевнелиев.

Като друга грешка той открои фокусирането единствено върху Турция, когато става дума за намеса във вътрешните работи.

„Не една, а повече държави се опитват да влияят върху изборния процес в България. Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“, каза Плевнелиев.

Третата грешка, която той посочи, е прекомерната намеса в работата на кабинета "Герджиков":

„Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск към служебното правителство. Това не бива да бъде така“.

Той определи случилото се в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод магистрала „Струма“ като „скандал от мащаба на "Батко-Братко“. И посочи конкретно министерствата на земеделието и на околната среда, където „ние не видяхме никакъв прогрес и стъпки напред“.

„Досега всяко служебно правителство е оставало в историята поне с едно голямо нещо. Не се сещам с какво това ще остане. Силата на една държава не е на една институция, която да налага денонощно своята воля на всички останали институции. Тя е силна с баланс, а не с натиск", каза още Плевнелиев.

Новото правителство - с умерени патриоти

Той коментира и съставянето на новото правителство.

"Надявам се да има ясна коалиционна формула, която да бъде обяснена на народа, надявам се управленската програма да стане скоро публично известна. След като се намери устойчива формула за създаване на правителство, да се излезе пред българския народ и да се каже конкретно и ясно, да няма съмненията за едни формули от миналото като "3-5-8", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

По повод Обединените патриоти той каза, че много иска България да обогати европейската политическа сцена и европейския демократичен проект, като в един момент покаже, че у нас националистите могат да бъдат умерени, прогнозируеми и патриоти, с отказ от езика на омразата и с ясни ценности.