"Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната", заяви президентът след края на консултациите с лидерите на БСП, ДПС, ГЕРБ, ББЦ, Реформаторски блок и управителя на БНБ.

Президентът подчерта, че парите на гражданите и фирмите, вложени в банковеите институции в България, са сигурни.

"Банките ще продължат да работят в нормален режим. Валутният борд е непоклатим”, заяви още Плевнелиев.

Той изтъкна, че банкова криза няма и системата е стабилна.

"Няма банкова криза, има криминална атака", обобщи той и добави, че разпространителите на слухове ще бъдат строго наказани.

Парламентарно представените политически сили декларират, че в рамките на 42-то НС е невъзможно съставянето на друго правителство, посочи той и допълни, че оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет.

Относно бъдещите предсрочни избори на 5 октомври държавният глава обяви, че на 6 август парламентът ще бъде разпуснат и ще бъде съставено служебно правителство, отговорността за което е на президента.

В последните два дни ДАНС предприе акция срещу рушителите на банкови имиджи. Задържани са 6-ма души, които са разпространявали съобщения, подкопаващи авторитета на банките. Единият от тях е освободен.

Fibank (Първа инвестиционна банка - ПИБ), която беше принудена да затвори офисите си в петък следобед, обяви, че в понеделник, 30 юни, ще работи с обичайното си работно време в цялата страна.