Президентът смята, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция. В социалната сфера няма бързи резултати, подчертава Плевнелиев, в нарочно изявление, цитирано от пресслужбата му.

Днес в НС трябва да бъде разгледан бюджетът за 2015 г., този на НЗОК и на ДОО.

В неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите подписаха меморандум, според който всички работници с първи трудов договор могат да избират между частен пенсионен фонд или НОИ за вноските си за втора пенсия, а ако не го направят - вноските им автоматично отиват в НОИ.
Същото могат да направят и работещите, родени след 1959 г., които вече са записани в частен фонд.

Преди два дни бюджетна комисия гласува представените промени с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Против се обявиха от Реформаторския блок и БДЦ. Не е напълно ясна позицията на АБВ и ПФ.

Вицепремиерът Калфин призова проблемът да се реши заедно с останалите части от пенсионната реформа до края на март.

Искането за тази стъпка е дошло от финансовия министър Владислав Горанов и тя не е била съгласувана с коалиционните партньори и с работодателските организации.

"Разбрах от телевизията", лаконичен бе депутатът Найден Зеленогорски от РБ. Според него това нарушава коалиционното споразумение.

Според Горанов обаче не може партии с 4-5% да диктуват важни решения на мандатоносителя.

И политици и икономисти заподозряха, че с тази стъпка Горанов иска да свие дефицита в НОИ, който е близо 5 млрд. лв.

Сега Плевнелиев обръща внимание, че предлаганите с проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. на Кодекса за социално осигуряване по своята същност представляват не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г.

Държавният глава споделя идеята, че гражданите трябва да бъдат насърчавани да бъдат активни по отношение на своя живот и своето бъдеще. В същото време президентът счита, че тази теза не е последователно защитена и правото на избор е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в Националния осигурителен институт без възможност в последствие да изберат универсален пенсионен фонд.

В още по-голяма степен това важи за младите хора, които за първи път се включват на пазара на труда. Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор, каза президентът.

Премиерът Бойко Борисов обмислял вече възможността изборът на НОИ да не е доживот.  Той е възложил на финансовия министър да му подготви и предложи в най-кратък срок решение за възможно връщане на вноските от НОИ в частен пенсионен фонд.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб на пенсионното осигуряване?