"Вето – не. Но, управляващите поеха категоричен ангажимент до края на март да се проведе националноотговорен дебат", каза Плевнелиев пред Дарик и посочи, че ще даде време на правителството до 31 март догодина да проведе обещаните широки обсъждания на приетите вчера промени.

В петък вечерта Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване. Според решението на парламента осигурените след 1959 г., трябва да изберат дали вноските им за втора пенсия да бъдат пренасочени от универсалните фондове към Националния осигурителен институт.

По-рано днес съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заговори за сезиране на Конституционния съд заради спорните поправки.

„Под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка. Тази грешка е поправима", убеден е Кънев.

По думите на президента Плевнелиев пенсионната реформа не търпи отлагане, но "не може да се прави в последния момент и на парче".

Той посочи, че това, което в момента се прави като заявка, донякъде противоречи и на коалиционните споразумения.

Плевнелиев обаче изтъкна, че е важно, че премиерът Бойко Борисов се е ангажирал лично, че ако има аргументи срещу приетите поправки, ще промени решението си.

"Надявам се не един, а повече аргументи да дойдат на масата", каза държавният глава.

Той изтъкна, че частните фондове имат по-добра възвращаемост и попита дали е редно хората да вземат решение, което да не може да променят.

Плевнелиев призова управляващите да поканят всеки на масата на дискусиите, да чуят всички аргументи, да се отнесат изключително сериозно към собствените си правила и след това да вземат своето отговорно решение.

"Ако към 31 март не се проведе този дебат, аз мисля, че ние ще имаме много трудна ситуация от гледна точка на доверието", прогнозира държавният глава.

Той каза още, че не планира и налагане на вето върху Закона за държавния бюджет за 2015 г., заради намалените средства за Министерството на отбраната. Той вече се обяви против стъпката с мотива, че така ще се спре модернизацията на армията.

На въпрос дали одобрява четворната коалиция – между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, Плевнелиев каза, че не е негова работа да защитава тази коалиция.

Той отбеляза, че му е трудно да определи коалицията като четворна, защото няма подписано споразумение с Патриотите, а има декларация за подкрепа от тяхна страна.

Президентът припомни лошия опит от 2013 г., когато "имахме коалиция без споразумение и неслучайно година по-късно тя катастрофира" и каза, че се надява в рамките на месец-два сегашното коалиционно управление да покаже, че работи.

"Да видим не размяна на популярни песни във фейсбук профили, което за мен става непродуктивно", допълни Плевнелиев.