Малко след 9,30 часа, при изключителни мерки за сигурност, кортежът на Кери пристигна пред призиденството. Държавният глава Росен Плевнелиев посрещна лично на входа госта и двамата влязоха на разговор.

Вижте снимки >>

След срещата, която продължи около час, нямаше изявления за медиите.

По-късно обаче от прессекретариата на президента разпространиха съобщение, в което бе представена общата позиция на двамата - че България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство и са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, е подчертал Плевнелиев.

Президентът е изтъкнал , че не само България, но и регионът на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеят зависимостта в доставките на енергийни ресурси.

Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа“, е заявил още държавен глава.

Той е благодарил на Кери за последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на българската армия с партньорските армии от НАТО.

Според него развитието на сектора на високите технологии у нас, страната ни има възможност да се специализира в областта на кибер-сигурността в рамките на НАТО. Президентът е запознал държавния секретар и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик.

Двамата са направили анализ на рисковете и заплахите, произтичащи от геополитическата нестабилност в региона и набелязаха мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.

Държавният секретар е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна.
Джон Кери е оценил високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

След разговора с президента американската делегация се придвижи пеша до сградата на Министерски съвет. Там започнаха разговори на Кери с премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. 

След срещата с министър-председателя, двамата с Кери направиха съвместно изявление.

По-рано държавният секретар се срещна на работна закуска с британския външен министър Филип Хамънд, който от вчера също е в София.

Протести

Още докато течеше срещата с държавния глава, депутати от "Атака" се събраха пред сградата на БНБ заради огражденията около президенството. От партията се оплакаха, че не са били допуснати в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Националистите носеха плакати с надписи: "Je suis Bulgarian. I protest against the US pressure for shale gas fracking in Bulgaria! Je suis bulgarian. I oppose the war against Russia ! Je suis bulgarian. I am against the TTIP!" (Аз съм българин. Протестирам срещу американския натиск за добив на шистов газ в България. Аз съм българин. Протестирам срещу войната срещу Русия. Аз съм българин. И съм против TTIP - Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции).

Същевременно протест под мотото "Джон Кери, върви си у дома! KERRY, GO HOME !!", организира във Фейсбук, започна в 12 часа на същото място.

"За какво идва Джон Кери? Със сигурност не е за добро! Има три сигурни теми: 1. Ще натиска за добив на шистов газ. 2. Ще опита да ни въвлече в готвената война срещу Русия. 3. Ще настоява да приемаме още имигранти. И трите са катастрофални за нас" заявиха организаторите на протеста, които подчертаха, че събитието е надпартийно.

С българска народна музика и с руската песен "Свещена война", както и плакати "Кери, върви си у дома", те се събраха да изразят недоволството си, предаде БГНЕС.

"Ние сме дошли да направим молитва за мир. В България, Русия, Украйна, Ирак, Иран, в целия свят да има мир и тези сатанисти да престанат да противопоставят християни и мюсюлмани, защото ние всички сме чеда на Господа. Те искат да направят голяма война. В момента усилено се говори, че Кери е дошъл точно за това - да заповяда на нашите слуги да водят бойни действия срещу Русия", заяви един от протестиращите.

Какви ограничения се налагат заради визитата на Кери