Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница“, заяви държавният глава пред представители на българската общност в Ню Йорк, цитиран от своята пресслужба.

Той е в САЩ за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН и ще представи страната ни в конференция за климата.

В първия ден от работното си посещение той заяви още:

"Политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация".

Ако нито една партия или новосформирана коалиция не направят правителство веднага след изборите, ще се наложи служебният кабинет да работи неопределено време. След като всички проучвания показаха, че ГЕРБ няма да има пълно мнозинство, лидерът на партията Бойко Борисов отправи своеобразна заплаха, че ако не се сформира стабилно правителство след изборите, нов вот през декември и януари ще бъде фатален за България.

Пред българите в Ню Йорк Плевнелиев се ангажира да продължи да работи за провеждането на повече референдуми по важни теми. Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран, подчерта президентът.

Той благодари на живеещите в САЩ наши сънародници за съхраняването на националните традиции и активните им връзки с България. Според него българската общност може да допринесе още повече за развитието на отношенията между страната ни и САЩ.

"Заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион България става все по-привлекателен партньор за инвестиции и за откриването на производствени мощности. Всеки, който желае да инвестира в България, е добре дошъл", каза още Плевнелиев.

Държавният глава открои усилията, които се полагат за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии.

В България днес няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път“, подчерта той и припомни, че страната ни вече работи за създаването на своя първи технологичен парк.

По време на срещата българите поискаха от президента да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ и поставиха редица въпроси, свързани със ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.

По-рано през деня Росен Плевнелиев присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива „Клинтън 2014“.